Moestuin

Meer en meer ontdek ik dat het verbouwen van je eigen fruit en groente veel plezier en gezondheid geeft.

In mijn eigen tuin kweek ik voornamelijk met grote oude uien bakken die ik gevuld heb met permacultuur (een combinatie van boonstammen, houtsnippers, plaggen en zwarte aarde).

Het eerste jaar was experimenteren met verschillende kruiden, groenten en fruit. Afgelopen jaar merkte ik dat de focus meer en meer kwam te liggen op kruiden en groente. Mijn persoonlijke successen dit jaar waren bolcourgettes, courgettes, bietjes, wortelen, sla  en veel verschillende kruiden lekker in salades en in thee. Alles zonder gebruik van pesticiden of kunstmatige mest middelen en met zo veel mogelijk GMO vrije zaden.

Mijn keuze voor de hoge bakken komt door mijn rugbeperkingen. Diep bukken voor langere tijd is iets wat ik niet meer kan en de bakken hebben voor mij de ideale werkhoogte.

maar er zijn een aantal gewassen die het beter doen in de vrije grond.

Die kennis gaf me een uitdaging. Ik zelf kan het werk in een moestuin niet voor 100% uitvoeren en het inhuren van een professionele hovenier wordt te kostbaar.

Niet wetend wat de toekomst gaan brengen met alle wereldwijde ontwikkelingen en de sterk groeiende behoefte om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn in combinatie met gezonde onbespoten groenten hebben ervoor gezorgd dat ik na ben gaan denken over hoe ik toch een grote moestuin zou kunnen realiseren op een stuk van ongeveer 500m2 wat nu nog niet gebruikt wordt behalve om er gezellig doorheen te wandelen.

Dit in combinatie met het plezier dat ik er in heb en dat ik dat heel graag wil delen met anderen was de geboorte van een nieuw project 😉

En hiervoor ben ik opzoek naar mensen die het leuk vinden om 15m2 (dit is 1 strook van ongeveer 1m bij 15m) of meerdere stroken grond te onderhouden met verschillende gewassen.

Een gedeelde moestuin waarin we met z’n allen het werk op kunnen pakken, zorg kunnen dragen voor de gewassen en waarbij we de opbrengsten kunnen delen.

Locatie is Schiphorsterstraat 16 7227NG Toldijk (de moestuin zal gerealiseerd worden op de plek waar nu 2 kersenbomen staan, de kersenbomen blijven uiteraard staan. Het stuk grond dat we hiervoor willen gaan gebruiken ligt achter het parkeer terrein met alle houtsnippers). Zie groene kader.

Kortom ik zoek dus VRIJWILLIGERS die het leuk vinden om zich minimaal een jaar (2022) te verbinden aan het onderhouden van de moestuin.

In gezamenlijk overleg kunnen dan bepalen wat we gaan verbouwen zodat de oogst zo divers mogelijk is.

Alle producten die we uiteindelijk kunnen oogsten zullen verdeeld worden (minus de producten die ik zelf in de keuken zal gaan gebruiken voor onze Bij de Rode Beuken gasten).

En uiteraard maken we het samen ook gezellig tijdens gezamenlijke lunches, lekker pizza bakken of gewoon heerlijk van de tuinen genieten Bij de Rode Beuken 😉

En natuurlijk zal het aanschaffen van al het tuingereedschap en het grondverzet geld gaan kosten dus daarvoor ben ik ook opzoek naar SPONSOREN. Zijn er personen of bedrijven die een vrijwillige bijdrage aan dit project zouden willen leveren ?

Elke sponsor ontvangt hiervoor een goed gevuld kistje met moestuin producten in het oogstseizoen (sept okt nov) en we nemen je naam of bedrijfsnaam mee in elke social media post die we maken en natuurlijk een speciale vermelding op deze website en de website van Bij de Rode Beuken

Het is ook mogelijk om bv een wederdienst te doen denk bv aan het aanleggen van de paden of het timmeren van de omheining van de moestuinvlakken of het doneren van tuingereedschap….alles is welkom !

Ben je geïnteresseerd als vrijwilliger of als sponsor of wil je meer informatie vul dan onderstaand formulier even in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op 😉